RO EN
Raport de implicare în comunitate 2013

Toți protagoniștii poveștilor de anul acesta sunt oameni care au demonstrat că SE POATE! Oameni care și-au transformat planurile îndrăznețe în proiecte de impact.

Te invităm să le descoperi povestea, sa faci echipă cu ei și să devii unul dintre autorii colectivi de bine prin recomandările și încurajările tale!

Vulcanul de talent

Cum pasiunea și spiritul antreprenorial al unui elev de clasa a șasea s-au transformat într-un proiect câștigător în ”Școala lui Andrei”

Când îl întrebi dacă mai întâi și-a descoperit pasiunea pentru pictură sau spiritul antreprenorial, Eusebiu Năstăsache – Sebi pentru prieteni – elev în clasa a șasea la Școala Gimnazială Scorțoasa, județul Buzău își amintește de un moment din școala primară.

Doamna învățătoare ne-a învățat să pictăm pe sticlă, atunci am fost la un festival la căminul cultural din comună și acolo erau geamuri pe care puteam să le pictăm și să ne luăm pictura acasă. Eu am pictat un toporaș acolo, dar am spălat geamul acasă și am făcut, cu un șablon, o icoană pe sticlă. Mi-a spus cineva care a văzut icoana, nu mai știu cine, să mă duc la vulcani să o vând și așa am făcut.

A avut succes, așa că a continuat să picteze icoane pe sticlă pe care le vindea turiștilor care vizitau Vulcanii Noroioși din județul Buzău. ”Am fost cu bunicul meu, mergeam în fiecare zi, el era cu niște animale acolo, avem o minifermă. Doar duminica vindeam”, povestește Sebi.

Timpul a trecut și Sebi a ajuns în clasa a cincea, unde talentul și icoanele sale pe sticlă au atras atenția Danielei Pasere, diriginta sa. ”Am descoperit întâmplător că el are o mică «afacere», de aici a pornit și ideea noastră cu proiectul”, povestește ea. Astfel, mica ”afacere” a lui Sebi a stat la baza proiectului ”Fii mai bun, ajută semenii”, cu care școala sa a câștigat o finanțare de 5.000 de euro din partea Petrom, în cadrul competiției ”Școala lui Andrei” 2013.

Concret, proiectul înseamnă înființarea unui atelier meșteșugăresc în care elevii să creeze suverniruri (icoane pe sticlă, minivulcani, sacoșe și tricouri imprimate), pe care să le vândă turiștilor, iar veniturile obținute să meargă spre achiziționarea de alimente pentru bătrânii din localitate, de rechizite pentru copiii cu o situație financiară precară și spre cumpărarea a trei calculatoare.

Daniela Pasere a amenajat în școală, cu ajutorul părinților, atelierul, care a fost dotat apoi cu materiale și echipamente (mașini de cusut, pensule, vopsea pentru icoane pe sticlă, aracet, diluant etc). Copiii și diriginta lor au pus la punct și un site, http://suvenirurivulcaniinoroiosi.webnode.ro , unde își promovează primele produse realizate.

Vulcanul de talent

Noi nu rezistăm comenzilor foarte mari, de ordinul sutelor de produse, vrem să le vindem doar la vulcani”, explică Daniela Pasere, care s-a confruntat deja cu primele greutăți în implementarea afacerii.

Nu mă mai lasă să vând domnul cu care semnasem un acord și acum nu și-l mai respectă, însă acceptă un alt domn la Pâclele Mici. Am vorbit cu o doamnă care are un teren în zonă și ne va lăsa și ea acolo.”, spune, cu hotărâre în glas, doamna dirigintă.

Deocamdată, copiii nu-și dau seama de impactul social al proiectului lor, fiind foarte preocupați de partea de producție și comercializare.

Noi acum suntem în faza de producție, apoi vom comercializa produsele și ulterior vom vedea cum reacționează la această parte socială. La acest capitol, ei știu că bănuții se duc în sprijinul bătrânilor și al copiilor, dar încă nu au conștientizat acest lucru”, spune Daniela Pasere, adăugând că un rol important în înțelegerea modului de funcționare a unei afaceri l-a avut participarea, anul trecut, în ”Tabăra din Țara lui Andrei”. ”A fost un prim impact cu ideea de afacere, o cunoaștere, un prim contact. Am realizat care sunt pașii și etapele unei afaceri, ne-am familiarizat cu cunoștințele.

Pentru Sebi, tabăra a fost un moment important al ”carierei” sale de antreprenor:

Toți mi-au zis în tabără că eu am fost un antreprenor, înainte să aflu ce înseamna asta. Tabăra m-a schimbat într-un fel, mi-am îmbunătățit spiritul antreprenorial, mi-am făcut prieteni, m-a făcut mai vesel”, spune el.

Proiectul „Fii mai bun, ajută semenii” este unul dintre cele 10 proiecte comunitare care au câștigat finanțare pentru implementare în competiția Școala lui Andrei, ediția 2013. Descoperă aici toate proiectele câștigătoare.

Mădălin Blidaru

Mădălin Blidaru

blogger blidaru.net

Dragă Sebi, ești unul dintre acei copii care poate evolua și poate schimba lumea. Îți recomand să îți urmezi vocația artistică și, totodată, să continui pe drumul inițiativelor. Cu un pas în fiecare zi vei fi mai aproape de atingerea visurilor tale. Povestea ta m-a impresionat și te felicit pentru încredere, determinare și talent. Îmi doresc să devii acel licean care îi va motiva pe cei din jurul său cu perseverența sa, acel tânăr care va lupta pentru ideile sale, acea persoană care va aduce un plus comunității în care trăiește. Se poate, iar oamenii din jurul tău te pot sprijini. Uneori, poate părea dificil, dar satisfacția lucrului bine făcut, fie că vorbim despre pictură sau antreprenoriat, va fi inegalabilă. Urmează-ți pasiunea și fii scânteia care poate aprinde dorințele celor din jurul tău! Succes!

Sus